Skip to content
Burger
Cross

Комар сидить на шкірі людини

Сьогодні після засідання Комплаєнс клубу в American Chamber of Commerce in Ukraine та гарних дискусій, росте переконання, що завжди треба мати в голові правильні акценти. І ось натрапив на дуже влучний допис. Слідкуйте за москітами!

 

Так що, перш ніж робити навчання по FCPA, вам потрібно, можливо, змінити процес компенсації витрат, щоб зробити його важчим, щоб приховати хабар? Перш ніж розглядати елементи захисту даних, може б варто говорити з відділом маркетингу, щоб побачити, які дані їм справді необхідні, і які дані більше не потрібні? І перш ніж робити оцінки ризику, доцільно витратити деякий час на розуміння програм мотивації в компанії?

Суть в тому, що іноді, перед зануренням в басейн, краще зробити крок назад і переконатись, чи не кишить москітами поруч з водозабором.

Далі за посиланням Watch for Mosquitos

 

Так і в наших організаціях, коли мова заходить про боротьбу з корупцією чи іншими відкатами, першим ділом починають зі створення спеціальних підрозділів. Хоча насправді, варто просто пошукати фактори, які спричиняють.

Наприклад: в агробізнесі через агронома проходить кожен долар вкладений у землю. При середніх витратах 300 доларів на гектар найзвичайніший ланковий агроном щосезону "пропускає" через свої руки не менше 1,5 млн доларів. Проблема не в агрономі. Проблема в тому, що перед тим як наймати службу безпеки, подбайте, що передбачено процес своєчасного звітування за отримані матеріали. Подбайте, що норми списання хтось переглядає і звіряє. Подбайте, щоб факт був реальний, а не "по нормах". Подбайте, щоб крадіжку матеріалів важче було приховати.